Kinesiotejp  Utvecklades av Kiropraktor Kenzo Kase från Japan. På 1970-talet började han använda tejpen på sumobrottare. Från början var tejpen beige men idag finns det kinesiotejp i flera färger. Tack vare att en skoltjej från Japan övertygade Kenco om att använda fler färger har det marknadsmässigt blivit en succe.

Kort beskrivning av funktion och verkan: Kinesiotejpen är i bomull, kan andas och har ett akrylklister som aktiveras av värme. Kinesiotape förbättrar lymfdränage och minskar smärta genom att den tejpade delen bildar småupphöjningar i huden som lyfter sig mikroskopiskt. Följden blir att irritation och tryck reduceras från smärtreceptorer och nervändar och en smärtlindring uppnås. När trycket efterhand lättas i det lymfatiska systemet underlättas flödet vilket påskyndar kroppens egen läkning. Blodcirkulationen ökar och slaggprodukter forslas bort. Fördelar med kinesiotejpen är att den verkar så fort den applicerats på huden och dygnet runt. Rörelsefriheten påverkas inte och man kan duscha och bada utan att tejpen lossnar. Efter ca fem dagar har klistret gradvis försämrats och då tas tejpen bort och vid behov ersätts med ny.   

Numer används tejpen i behandlingar och i friskvårdande syfte av bl.a. sjukgymnaster, arbetsterapeuter, naprapater, massageterapeuter, elitidrottare, elitklubbar och fystränare.

Kinesiologi betyder rörelselära inom anatomin och är ett vetenskapligt och humanbiologiskt ämne som undervisas. Förväxla därför inte kinesiotejpning med tillämpad kinesiologi (applied kinesiology).